Mediassa sanottua

Alkuvuodesta 2015 on kuultu uusia, aiempaa voimakkaampia kannanottoja jumalanpilkkalain poistamiseksi. Esittelemme tässä niistä muutamia.

Vapaa-ajattelijat: Charlie Hebdon toiminta Suomessa olisi rikollista

Sananvapaus on eräs keskeisimmistä perusarvoista, joiden päälle sivistyneet yhteiskunnat rakentuvat. Jumalanpilkkakielto rajoittaa sananvapautta epäsymmetrisesti niin, että uskonnot ja heidän Jumalansa saavat täyden suojan, mutta uskonnottomat vakaumukset jäävät ilman suojaa. Jumalanpilkkakiellon poisto rikoslaista toisi uskonnollisia ja uskonnottomia vakaumuksia edustavat ihmiset ajatuksen- ja sananvapauden kannalta yhdenvertaiseen asemaan.
– Vapaa-ajattelijain liitto ry:n puheenjohtaja Petri Karisma

YLE: Ranskan terrori-isku lisännyt vaateita jumalanpilkkapykälän poistosta Suomessa

Ajatusta kannattivat Suomen Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen ja Suomen Penin puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Toivoisin, että myös Suomen laista poistettaisiin jumalanpilkkapykälä. Se on kyllä vanhentunut, ei kuulu enää nykyiseen lakikäsitykseen, sanoi Kähkönen.

Ville Niinistö Demokraatti-lehdessä: ”Suomessa on yhä jumalanpilkka rikoslailla kiellettyä. Kumotaan se.”

– Kumotaan se. Sananvapaus on vapaan yhteiskunnan perusta. Uskontojakin saa arvostella, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

Kymen Sanomien pääkirjoitus: Jumalanpilkka on aika poistaa rikoslaista

Pykälä on perin vanhakantainen uskonnollisen ja maallisen oikeuden sekoitus. Kieltäessään loukkaamasta sitä, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä, se antaa uskonnolliselle vakaumukselle suojaa, jota muilla vakaumuksilla ei ole.
-Artikkelipäätoimittaja Markku Espo

Seurakuntalainen: Islam-tutkijat erimielisiä uskonrauhalaista

Ei ole mitään perusteita sille, että nimenomaan uskonto olisi sellainen asia, jonka pitäisi saada erityiskäsittely Suomen lainsäädännössä, linjasi arabian kielen ja islamin tutkimuksen yliopistolehtori Sylvia Akar.

Perussuomalainen: Sananvapaus

Jumalanpilkka tulisi poistaa Suomen lainsäädännöstä. Se ei ole tätä päivää. Ei voi olla oikeuslaitoksen varassa tulkita mikä on loukkaavaa, koska se on jokaisen omakohtainen kokemus.
– Maria Lohela


SDP:n kansanedustaja ja teologi Kantola: ”Jumala ei tarvitse rikoslain suojaa”

-Yhteiskunta on muuttunut niistä ajoista, kun jumalanpilkkalait on säädetty. Mielestäni jumala ei tarvitse rikoslain suojaa, piispanakin toiminut Kantola sanoo.

Lähteenä on käytetty Internetin avoimesti saatavilla olevia uutisia, blogeja, yhdistyksiä ja yhteisöjä. Toisin sanoen, sopivia linkkejä on etsitty hakukoneilla ja kyselty eri yhteisöissä.